Sense salut, no hi pot haver educació
Els espais socioeducatius han de poder garantir l’atenció a la salut en la seva globalitat,  des de la visió de la infermeria, perquè és com únic l’educació es pot desenvolupar en condicions de dignitat i respecte cap a l’infant i les famílies

Avui és el dia mundial de la salut.

Entrevistem la Mar Martinez, infermera pediàtrica de Nexe Fundació i Sant Joan de Déu, qui des de fa més de 20 anys vetlla per la salut dels infants i joves que assisteixen als nostres centres i serveis, acompanyant les seves famílies en la seva cura, alhora que coordinant-se amb serveis externs dels principals hospitals i altres entitats.

Per què vas escollir ser infermera escolar?

Perquè em volia dedicar a treballar fora de l’entorn hospitalari i perquè considero que la salut comença per l’escola. Em vaig especialitzar en l’àmbit de la discapacitat, perquè sense aquest suport, els infants no poden gaudir de l’escola com la resta.

La infermera dels centres d’educació especial neix d’una realitat social i ha anat creixent com a professional,  segons les necessitats de la mateixa societat.

És una professional de l’àmbit de la salut,  especialitzada en infermeria escolar que realitza les seves tasques diàries en un C.E.E., atenent les seves necessitats sanitàries, assessorant i capacitant a les famílies i als professionals dels centres educatius, per tal de garantir una atenció integral.

Nexe Fundació vam ser de les primeres entitats que vam optar per aquesta figura.

Com impacta la infermeria escolar en els infants amb grans necessitats de suport per malaltia o discapacitat?

Va més enllà de les cures, atén la transversalitat dels infants i les famílies, amb una visió global de les seves necessitats. Això vol dir que abastem la seva sexualitat, socialització, autonomia, la capacitació de les famílies i altres aspectes bio-psico-socials, alhora que duem terme tasques de prevenció i promoció de la salut.´

Per un infant amb necessitats de suport sanitari, no tenir-ho es tradueix en no poder exercir el seu dret a ser, abans de tot, infant.

Com abordeu la salut a Nexe Fundació? La salut és només un estat físic o engloba més aspectes del benestar de la persona?

A Nexe partim de la base que el benestar físic i emocional és salut i  que la salut és un dret. Per això el nostre model d’atenció i educatiu contempla la figura d’un professional sanitari que forma part de l’equip transdisciplinari que acompanya l’infant i la família, posant les seves necessitats en el centre de la nostra acció. Cada servei compta amb una infermera pediàtrica referent, que coordina les actuacions internes, però que també s’encarrega del treball en xarxa amb els especialistes i metges referents de l’infant. L’objectiu és que la família mai se senti sola en la cura dels seus fills i filles, acompanyar-la en el seu procés d’aterratge en una nova realitat que era inesperada i pel qual li cal escalf, una mirada propera i ajuda per a adquirir noves habilitats en la criança o adaptar-les.

Des de la perspectiva de l’infant, el que necessita un nen o nena és jugar, socialitzar-se i aprendre. Per a assolir-ho. s’ha de poder trobar bé i fer-ho en condicions segures. Els infants i joves amb pluridiscapacitat han de poder fer el mateix que la resta. Considerem que és la nostra obligació garantir-ho, alhora que reivindicar que puguin gaudir de tots els drets que els hi són reconeguts.

Per exemple, a més del nostre dia a dia, els equips sanitaris estem presents en totes les activitats de lleure: colònies, mini colònies, sortides de grups d’amics i casals. Els infants gaudeixen amb les seves necessitats sanitàries cobertes. A les famílies els hi dona tranquil·litat  saber que els seus fills i filles estan ben atesos en un aspecte tan important com la salut i aleshores si s’atreveixen a destinar un temps de conciliació i auto cura, molt necessari.

Agraïm la confiança que tenen en l’experiència que hem anat adquirint durant aquests anys i que posem al seu abast amb molt de gust. Allà on ens necessiti un infant o una família, hi serem.

Es parla sovint del dret a l’educació dels nens i nenes amb pluridiscapacitat i d’altres com, per exemple, els que presenten malalties cròniques però… pot haver-hi educació sense salut?

El dret a la salut és un dret humà que va més enllà de l’assistència sanitària. La persona ha de poder gaudir de la salut en espais saludables i adaptats a les seves necessitats i habilitats. Qualsevol espai on es desenvolupi un infant ha de suposar un impacte positiu en la seva qualitat de vida i específicament, l’escola i les activitats de lleure, tenen un pes molt important en el seu benestar.

Aquests espais socioeducatius han de poder garantir l’atenció a la salut en la seva globalitat,  des de la visió de la infermeria, perquè és com únic l’educació es pot desenvolupar en condicions de dignitat i respecte cap a l’infant i les famílies. Per això per nosaltres salut i educació van de la mà.

Actualitat Nexe