Què és la PLURIDISCAPACITAT​

PLURIDISCAPACITAT

Característiques de la pluridiscapacitat

La pluridiscapacitat és una discapacitat greu d’expressió múltiple. És a dir, es tracta d´un estat complex de la persona en qué concorren de forma interrelacionada dues o més discapacitats (principalment la física i la intel.lectual de manera severa), dificultats sensorials d´oïda i visió, de conducta i de comunicació, entre d´altres, a més d´una salut fràgil per la comorbiditat amb altres trastorns i/o patologies, de deglució, respiratòries, cardiovasculars, dentals i epilèpsia.

El perfil dels infants és molt divers i consenqüentment, les seves necessitats també, però en tots els casos es dona una restricció important de les seves capacitats de percepció, comunicació i autonomia, que es tradueix en una gran dependència. Sempre necessitaran de l’ajuda d’un adult per a les activitats de la vida diària.

CAUSES de la Pluridiscapacitat

Les causes de la pluridiscapacitat poden ser genètiques o adquirides, però resulten desconegudes en el 20% dels casos.

  • Causes perinatals (15-20%): Lesions durant el part i per gran prematuritat.
  • Causes postnatals (5%): Infeccions o accidents greus.
  • Causes prenatals (50%): Malalties minoritàries.

Prevalença de la pluridiscapacitat

El percentatge de nens amb pluridiscapacitat a Espanya no està quantificat amb exactitud. Prenent com a referència les dades més fiables, podríem dir que a Europa els naixements amb pluridiscapacitat tenen una taxa de prevalença d’un 2 per 1.000.