NEXE INCORPORA LA FIGURA DE LA PSICÒLOGA CLÍNICA AL CENTRE D’EDUCACIÓ ESPECIAL

ANDREA SOLDEVILLA, PSICÒLOGA CLÍNICA DEL CEE DE NEXE FUNDACIÓ

D’ençà que vaig acabar els meus estudis en psicologia he hagut de sentir algunes vegades (més de les que jo hagués volgut) la següent pregunta-retret: Perquè serviu els psicòlegs? No serviu per a res!!!

Una psicòloga pot acompanyar, orientar, informar, formar, ensenyar tècniques on l’eficàcia de les mateixes dependrà en part de la pràctica que se’n fa, però mai una psicòloga pot (ni ho ha de fer) pensar, decidir i resoldre per les persones i/o les famílies.

Una psicòloga pot acompanyar i ajudar a acceptar diferents situacions inesperades, les pèrdues que sens dubte ens trobarem al llarg de la nostra vida, a afrontar les nostres pors i inseguretats que tots tenim, a controlar la ràbia que de vegades ens juga males passades, i a saber expressar l’alegria, afectivitat i la intimitat.

Nexe Fundació te molts anys de recorregut, però recentment comença una nova etapa amb l’obertura d’un Centre d’Educació Especial on s’inclou el perfil professional de la Psicòloga; perfil que recau en la teva persona. Què suposa aquesta incorporació dins el CEE de Nexe?

Actualment, a Nexe Fundació desenvolupo les tasques com a psicòloga, i ha sigut un gran reconeixement a tot l’esforç durant tots aquests anys. Estic formada com a psicòloga clínica infanto-juvenil i psicòloga general sanitària, així com educadora social i treballadora social. El fet d’incloure la figura de la psicòloga dins del CEE és clau en el desenvolupament funcional i equilibrat d’un centre educatiu. La seva funció prioritària és atendre i fomentar el desenvolupament psicològic en totes les seves components -psicomotriu, intel·lectual, social, afectiu-emocional- i en els 3 agents principals de la comunitat educativa (alumnes, pares i mares i professionals).

Els meus inicis a Nexe Fundació van començar fa 7 anys. Jo no coneixia la Fundació i un conegut em va parlar d’ella, així que vaig enviar el meu currículum i vaig tenir la gran sort que em cridessin per a col·laborar com a voluntària en uns casals de Setmana Santa. Segons sembla, els degué agradar la meva manera de treballar, ja que aquell mateix any em van cridar per a realitzar suports a les aules abans de finalitzar el curs. A continuació, ja vaig començar a formar part de la plantilla i la família Nexe. Primer com a educadora de l’aula IMEB, on vaig aprendre i em vaig nodrir molt dels coneixements de tots aquells companys que feia molts anys que treballaven al centre.

A l’any següent, i durant 2 anys, vaig fer les tasques d’educadora de suport el que em va ajudar al fet que totes les famílies em coneguessin i jo poder-les conèixer a elles i als seus fills i filles. Després d’un parell d’anys com a educadora em van donar l’oportunitat, gràcies a la meva formació com a psicòloga i l’experiència adquirida durant tots aquests anys, d’exercir com a tutora d’una aula i assumir les responsabilitats que això comporta. Paral·lelament, també vaig tenir la gran sort de ser tutora del Grup d’Acolliment durant 4 anys. Sense llevar-li importància a la resta, per a mi aquests grups sempre han estat molt emotius i els guardo un afecte molt especial, ja que va dirigit a famílies que encara no han escolaritzat al seu fill/a, en el qual l’acompanyament emocional, la confiança i la proximitat són els pilars més importants.

Mai hem d’oblidar que els seus fills són el més valuós que tenen i han de conèixer i estar tranquils amb qui els deixen, i aquests grups contenien de tota l’atenció psicopedagògica que les famílies necessitaven en el seu primer contacte amb aquesta realitat.

Per a acabar, no puc oblidar esmentar el Lleure. Amb ell va ser on vaig començar i fins el dia d’avui segueixo vinculada d’una manera o una altra, com per exemple coordinant el grup de Pandes, compost per 10 nens i nenes i els seus 10 respectius monitors (encara que ara per les circumstàncies no podem realitzar aquestes quedades i es troben a faltar), en el qual duguem a terme activitats diverses per Barcelona (salting, làser tag, teatre, padelsurf…) i les colònies.

El lleure m’ha brindat poder conèixer als nens i nenes en un àmbit més lúdic, i sent conscient que gràcies a aquests serveis les famílies poden desconnectar, descansar i gaudir de temps lliure.

Gràcies a aquest curt, però intens recorregut i la meva implicació en tots els projectes i serveis, les famílies m’han pogut conèixer en les meves diferents facetes, sempre intento oferir-los el millor de mi amb un gran somriure.

Per a les famílies usuàries això suposa un valor afegit en el servei que reben. Com es tradueix aquest factor en el dia a dia?

Durant el meu dia a dia realitzo atenció directa amb aquells infants que prioritzem, amb la resta de l’equip educatiu, que necessiten una atenció psicològica individualitzada realitzant avaluacions i/o intervencions d’aspectes cognitius, conductuals, emocionals, socials… Per altra banda, realitzo sessions individuals a les famílies d’acompanyament emocional o assessorament sobre com manejar determinades situacions que ajudin a millorar la dinàmica familiar, de manera presencial en un despatx ubicat al Centre de Recursos (per tal de complir amb les mesures Covid). Paral·lelament, em coordino amb serveis externs i amb la resta de l’equip educatiu per poder fer seguiments dels casos i intervencions conjuntes. Per finalitzar, encara que la Covid de moment ens ho ha posat bastant difícil, també ofereixo xerrades o tallers vinculades al meu àmbit, d’interès per les famílies.

Tens un petit despatx al CEE, com poden contactar amb tu les famílies i on us reuniu?

Efectivament, aquest any s’han realitzat diferents reformes a l’escola i una d’elles ha estat crear un petit despatx al CEE a l’entrada. Les famílies poden contactar amb mi per correu electrònic a andreasoldevilla@nexefundacio.org o bé per telèfon al 667776176, i com no a l’entrada de l’escola per rebre’ls amb un gran somriure.

 

 

Actualitat Nexe