Nexe Fundació celebra la III Jornada de Musicoteràpia amb el suport de Fundació Ferrer Música

El passat divendres 30 de maig, el Conservatori del Liceu va acollir la III Jornada de Musicoteràpia organitzada per Nexe Fundació amb el suport de la Fundació Ferrer Música. Una trobada que va esdevenir un espai de reflexió, aprenentatge i posada en valor de la musicoteràpia com a disciplina clau per a la salut i el benestar.

La jornada va ser presentada per Cécile de Visscher, presidenta de Nexe Fundació, i va comptar amb la ponència inaugural de Catherine Clancy, qui va fer una anàlisi profunda sobre la situació actual de la musicoteràpia a Europa. Clancy va exposar els esforços duts a terme des de 2007 per a reorganitzar i acreditar la professió. Un dels reptes actuals és la incorporació de la musicoteràpia dins l’àmbit sanitari, on els seus beneficis sobre la salut física i emocional estan àmpliament demostrats.

Durant la jornada també es van presentar experiències pràctiques a càrrec de Judit Soler, especialista en salut mental i malalties neurològiques amb un enfocament humanista; Laia Serrallonga, musicoterapeuta de Nexe Fundació, que va destacar la importància de l’avaluació per a cuidar infants i professionals; i Anna Losantos, que va oferir una visió integrada de la musicoteràpia en contextos educatius.

Un dels moments més emotius va arribar amb els testimonis de Caterina Briones, mare de la Sol, alumna del CAE de Nexe, i d’Isabel Martínez, mare de la Regina. Ambdues van compartir com la musicoteràpia ha estat fonamental en la comunicació amb les seves filles. Isabel va explicar com aquest vincle va inspirar la creació de l’Associació En Re Major, que presideix per difondre els beneficis de la musicoteràpia.

Sara Torrents i Clara Piera, directora i musicoterapeuta de Nexe Fundació, van explicar com s’ha integrat la musicoteràpia en el projecte educatiu de l’entitat, adaptant-lo a les necessitats de cada infant i promovent metodologies innovadores com el programa ARA ART.

També es va presentar el projecte Colors Band, de la mà de Xavi Martínez: una banda de rock inclusiva formada per persones amb diversitat funcional, que utilitza un sistema de codificació amb colors per facilitar l’aprenentatge musical. El públic va poder viure en directe aquesta proposta engrescadora.

La jornada va concloure amb una actuació de l’Orquestra de Paper, presentada per Anna Madueño. Aquest projecte, impulsat des del Taller Ocupacional Bogatell d’Icària, demostra com és possible fer música amb elements tan senzills com paper de forn i mocadors, oferint una experiència artística accessible i transformadora.

El punt final el van posar les alumnes del Conservatori del Liceu Júlia López (oboè) i Enara Zeberio (piano), amb dues interpretacions musicals de gran sensibilitat.

Una jornada plena de sinergies, reflexió i reconeixement a la tasca dels i les professionals que, dia a dia, fan créixer la musicoteràpia.

Gràcies a totes les persones assistents, a Fundació Ferrer Música pel seu suport constant i al Conservatori del Liceu per acollir-nos.

Actualitat Nexe