Aules per a Nens amb Pluridiscapacitat

Un projecte impulsarà aules d’atenció especialitzada per a infants amb pluridiscapacitat

Benestar Social i Família, Diputació de Barcelona i Nexe Fundació desenvoluparan la iniciativa, que s’iniciarà a Sant Feliu de Llobregat

La directora general de Nexe Fundació, Sònia Corpas, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el president en funcions de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració per desenvolupar el projecte Aules. També compta amb el suport econòmic de l’Obra social La Caixa i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.
Aquesta iniciativa neix del centre d’atenció especialitzada que Nexe ja gestiona a Barcelona, des d’on realitzen actuacions terapèutic-educatives per a millorar l’autonomia, el benestar i la qualitat de vida de l’infant i desenvolupar al màxim les seves capacitats.

La directora de Nexe ha explicat la necessitat de reproduir el centre en altres localitats de Catalunya perquè “hi ha una gran dificultat per accedir als serveis especialitzats i els nens amb pluridiscapacitat necessiten una atenció constant i intensiva”. Fins ara moltes famílies de fora de la ciutat portaven els infants a l’escola bressol de Barcelona, fet que suposava que els nens haguessin de viatjar més d’una hora tant per anar-hi com per a tornar-hi.

Els centres de Nexe funcionaran com escoles bressols, amb la particularitat que els infants tindran tots els recursos que requereixin segons les seves capacitats individuals. De fet, la nova aula de Sant Feliu de Llobregat s’ubicarà en una escola bressol ordinària, la Giravolt. “Així els nens amb pluridiscapacitat i els nens sense discapacitat podran interaccionar i tenir espais de relació i inclusió”, afirma Corpas.

Per la seva banda, la consellera ha remarcat que d’aquesta manera “es trenquen els estereotips que moltes vegades afecten els pluridiscapacitats, especialment en la infància”. “El que pertoca és unir esforços i poder donar una atenció que ha de ser el més integral possible”, ha afegit Munté.

El president de la Diputació de Barcelona ha valorat la idoneïtat del projecte Aules per “aconseguir una societat més justa i més inclusiva” i ha cridat a les administracions públiques a “estar atentes a aquestes iniciatives capdavanteres sorgides als pobles i a les ciutats del país”.

A més de l’atenció als infants amb pluridiscapacitat, Nexe també ofereix suport i assessorament a les famílies, així com formació especialitzada per a professionals i cuidadors. A més, realitza tasques de sensibilització, com el conte per a nens “Mimi i la girafa blava”, que els transmet una visió positiva sobre la discapacitat.

Conèixer la pluridiscapacitat

La pluridiscapacitat és una discapacitat greu d’origen neurològic que associa un trastorn motriu important i un retard mental sever o profund. Sovint va acompanyada de dèficits sensorials, crisis epilèptiques i problemes somàtics de diversos tipus que acaben provocant una restricció important de les capacitats de percepció, comunicació i autonomia de l’infant.

La diversitat de símptomes que provoca fa que les necessitats de les persones amb pluridiscapacitat siguin molt diferents. Per aquesta raó es requereix una atenció tan personalitzada i, al mateix temps, integral en els àmbits mèdic, sanitari, psicopedagògic i social.

Actualitat Nexe