Petit Nadó

Atenem nadons amb risc de dany neurològic

Tenint en compte la nostra experiència en el camp de l’estimulació precoç des d’una visió global de les necessitats de l’infant i la família, hem establert una col·laboració amb l’Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia (ICGON), referent de salut reproductiva i neonatal en l’àmbit espanyol i internacional, amb l’objectiu d’atendre nadons amb risc de dany neurològic, dins la unitat i a domicili, així com donar suport i formació als seus professionals sanitaris.

Serà la primera UCIN catalana amb fisioteràpia pediàtrica i el primer projecte europeu que farà servir la metodologia de musicoteràpia desenvolupada per la Dra. Lisa Standley i validada per la Florida State University. S’emmarca dins la filosofia d’humanització de les cures, complementant les praxis existents i es dirigeix específicament a nounats:

  • Amb risc de dany neurològic per prematuritat
  • Nascuts a termini, però amb un pes-talla inferior a la norma o amb patiment fetal
  • Nascuts post termini
  • Amb qualsevol altra patologia que afecti el seu sistema nerviós central.
 

Aquests infants presenten necessitats sanitàries per prematuritat, com destret respiratori i descompensació de la funció cardiovascular. Així mateix, poden presentar disfuncions en les funcions biològiques i psicològiques (to muscular i capacitat sensorial), dificultats per a dur a terme accions primàries com succionar, plorar o respondre a estímuls visuals i sonors, l’autoregulació o es troben intubats.

Un fisioterapeuta pediàtric i una musicoterapeuta de Nexe Fundació duen a terme activitats d’intervenció directa des de la musicoteràpia, l’estimulació precoç i la fisioteràpia per a millorar el benestar cognitiu, físic i emocional dels nadons. També capacitem les seves famílies, dins la unitat i a domicili, apoderant-les en la criança i maneig dels seus fills i filles.
D’un total de 600 infants que ingressen anualment a la UCIN de la Maternitat- Clínic, 60 seran candidats a formar part d’aquest projecte. El vam posar en marxa al juny del 2020, atenent un total de 21 infants i famílies.